Casa si gradina

Cand se planteaza usturoiul de primavara

Te întrebi când să plantezi usturoiul primăvara? Usturoiul este un adaos delicios și sănătos la orice masă și este ușor de cultivat în grădina dumneavoastră. Plantarea usturoiului primăvara va produce o recoltă în timpul verii și toamnei. Cuișoarelor de usturoi le place să fie în pământ înainte ca solul să înghețe, așa că este important să le plantați primăvara pentru a asigura o creștere bună.

Varietăți de usturoi

Există două tipuri principale de usturoi: softneck și hardneck. Soiurile cu gât moale sunt cele mai comune și produc între 10 și 12 căței pe bulb, care pot fi depozitați timp de până la opt luni. Soiurile hardneck produc între 4 și 12 căței pe bulb și pot fi folosite imediat, dar nu se păstrează la fel de bine ca soiurile softneck. Atunci când vă decideți asupra unui tip de usturoi pe care să îl plantați primăvara, luați în considerare numărul de căței pe care îi produce și modul în care intenționați să îl folosiți.

Alegerea locației potrivite pentru plantare

Alicelui îi place un sol bine drenat și multă lumină solară, așa că asigurați-vă că alegeți locația potrivită pentru plantare. Evitați solul nisipos sau solul care nu se drenează corespunzător, deoarece acest lucru poate duce la putrezire. De asemenea, puteți adăuga multă materie organică în sol pentru a-i îmbunătăți calitatea. Solul ar trebui să aibă un pH între 6,0 și 7,0 pentru o creștere optimă.

Pregătirea solului

Înainte de plantare, ar trebui să pregătiți solul prin afânarea acestuia la o adâncime de 15 până la 20 de centimetri. Adăugați puțină materie organică, cum ar fi compostul sau mușchiul de turbă, pentru a îmbunătăți structura solului. De asemenea, puteți adăuga un îngrășământ de uz general în proporție de o livră la 100 de metri pătrați. Amestecați totul pentru a vă asigura că solul este gata pentru plantare.

Plantarea usturoiului

Puteți planta usturoiul fie din semințe, fie din căței, dar plantarea din căței este de obicei mai ușoară. Alegeți cățeii cei mai mari și mai sănătoși, cu cei mai pronunțați căței care cresc din ei. Plantați fiecare cuișor la o distanță de 10-15 cm unul de celălalt, asigurându-vă că partea plată, cu rădăcina, este orientată în jos, iar partea ascuțită este orientată în sus. Acoperiți cățeii de usturoi cu cinci centimetri de pământ pentru a-i proteja de frig și de ploaie. Dacă locuiți într-un climat deosebit de rece, puteți adăuga și un strat de mulci pentru a proteja cățeii de usturoi.

Îngrijirea usturoiului

După ce ați plantat usturoiul, este important să mențineți solul uniform umed. Evitați udarea excesivă, deoarece acest lucru poate duce la putrezire. De asemenea, ar trebui să verificați drenajul pentru a vă asigura că solul nu se îmbibă cu apă. La începutul primăverii, este important să îndepărtați orice buruieni care ar fi putut crește în jurul usturoiului pentru a vă asigura că acesta va primi suficientă lumină solară și nutrienți. De asemenea, ar trebui să adăugați un îngrășământ 10-10-10 în sol pentru a oferi usturoiului substanțele nutritive de care are nevoie.

Coltarea usturoiului

Uleiul ar trebui să fie gata de recoltare în timpul verii. Veți ști că este timpul să recoltați atunci când frunzele inferioare se îngălbenesc și încep să scadă. Scoateți usturoiul din pământ de bulbi și îndepărtați excesul de pământ. Așezați usturoiul într-un loc răcoros și uscat timp de o săptămână pentru a se vindeca, apoi depozitați-l într-un loc răcoros și întunecat până când sunteți gata să îl folosiți.

Concluzie

Plantarea usturoiului în primăvară este o experiență ușoară și plină de satisfacții. Alegeți soiul și locul potrivit, pregătiți solul și urmați instrucțiunile de plantare și îngrijire pentru a asigura o creștere bună. Cu îngrijirea potrivită, veți avea o recoltă de usturoi delicioasă și sănătoasă de care să vă bucurați vara și toamna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *