Casa si gradina

Cand se planteaza cartofii

Ești pregătit să îți cultivi singur cartofii? Dacă da, primul pas pentru o recoltă de succes este să înțelegi când să plantezi cartofi și cum să o faci corect. Cunoașterea momentului și a modului de plantare a cartofilor vă va ajuta să profitați la maximum de recolta dumneavoastră. Iată un ghid complet pentru a vă ajuta să vă începeți călătoria de plantare a cartofilor.

Când să plantați cartofi: Calendarul și temperatura

Papagalii trebuie plantați primăvara, odată ce temperatura solului este constant peste 50°F. Cea mai comună orientare pentru plantarea cartofilor este atunci când temperatura solului atinge 50-55°F. La această temperatură, cartofii vor rupe solul la aproximativ două săptămâni după plantare. Evitați să plantați la temperaturi ale solului sub 40°F, deoarece temperaturile scăzute pot împiedica creșterea și nu sunt ideale pentru dezvoltarea plantelor de cartofi.

Cum să pregătiți solul pentru plantarea cartofilor

Înainte de a planta cartofi, este important ca solul să fie pregătit corespunzător. Pentru a asigura cel mai bun mediu posibil pentru creșterea cartofilor, începeți prin a slăbi solul cu ajutorul unui rotocultor sau al unei furci. Îndepărtați orice buruieni și pietre. Dacă solul este prea uscat, adăugarea unui strat de compost poate ajuta la îmbunătățirea retenției umidității. Odată ce solul este pregătit, este gata să primească semințele de cartofi.

Cum se plantează cartofii: Selectarea semințelor și metoda de plantare

Când plantați cartofi, selectați cartofi de sămânță certificați, care nu prezintă boli și dăunători. Tăiați cartofii de sămânță în bucăți de 1-2 inci, cu cel puțin un ochi pe bucată. Lăsați cartofii tăiați să se usuce timp de câteva zile înainte de plantare pentru a favoriza vindecarea și a ajuta la prevenirea putregaiului.

Pentru a planta cartofii, creați un șanț de aproximativ 10 cm adâncime, așezați cartofii de sămânță în șanț cu ochii în sus, la o distanță de aproximativ 15 cm unul de celălalt. Odată ce cartofii sunt la locul lor, acoperiți cu pământ și bateți ușor pământul. Udați solul pentru a ajuta la promovarea dezvoltării rădăcinilor și păstrați-l umed, dar nu îmbibat cu apă. Udarea continuă a solului este necesară pentru a menține solul umed pe măsură ce plantele cresc și se dezvoltă. Mulcirea poate ajuta, de asemenea, la conservarea umidității.

Cum să îngrijiți cartofii în timpul sezonului de creștere

În timpul sezonului de creștere, este important să luați măsuri pentru a încuraja producția de succes a cartofilor. Asigurați-vă că cartofii primesc suficientă lumină solară, în mod ideal cel puțin 6 ore pe zi. Fertilizați solul cu un îngrășământ echilibrat, odată ce plantele au ajuns la o înălțime de 20 cm. Continuați să îngrămădiți solul în jurul bazei tulpinii pe măsură ce crește, pentru a ajuta la promovarea producției de rădăcini și pentru a îmbunătăți producția de tuberculi. Un strat de mulci poate ajuta, de asemenea, la protejarea plantei și la conservarea umidității.

În plus față de îngrijirea solului, este important să monitorizați prezența dăunătorilor și a bolilor. Țineți buruienile sub control și îndepărtați orice buruieni care își pot face loc în parcela de cartofi. Verificați în mod regulat dacă există semne de dăunători și boli care pot avea impact asupra culturilor de cartofi, cum ar fi afidele, gândacul de Colorado al cartofului și arsura, care ar trebui tratate imediat pentru a preveni pierderea recoltei.

Când să recoltați și să depozitați cartofii

Recoltați cartofii odată ce frunzele de deasupra solului încep să se usuce și să devină maro. Ridicați cu grijă plantele din sol cu o furculiță pentru a nu păta sau lovi cartofii. Odată recoltați, lăsați cartofii să se usuce pentru a se vindeca timp de aproximativ 2 săptămâni într-un loc cald și uscat. Expunerea la lumină în timpul coacerii poate provoca înverzirea și trebuie evitată.

Pentru a depozita cartofii, păstrați-i într-un loc întunecat, răcoros și uscat pentru a preveni germinarea și putrezirea. Temperaturile ideale de depozitare sunt în jur de 40-50°F cu un nivel de umiditate de 90-95%. Evitați să spălați cartofii până când sunteți gata să îi folosiți, deoarece umiditatea poate favoriza, de asemenea, putrezirea. Cartofii curați pot fi depozitați timp de până la 8 luni în condiții adecvate.

Concluzie

Plantarea și cultivarea cartofilor este un proces relativ simplu. Cheia pentru o recoltă de succes este să știi când să plantezi cartofi, să ai uneltele potrivite și să iei măsurile necesare de la început până la sfârșit pentru a avea grijă de plante. Îngrijiți corespunzător, cartofii pot fi un adaos productiv și de lungă durată la recolta oricărui grădinar de casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *