Casa si gradina

Cand se planteaza lavanda

Lăvanda este o plantă frumoasă și versatilă, cunoscută pentru parfumul său încântător și pentru florile sale frumoase. Dacă doriți să cultivați lavandă, când este cel mai bun moment să o plantați? Acest articol vă va spune tot ceea ce trebuie să știți despre când să plantați lavanda, precum și despre cum să o cultivați cu succes.

Ce este lavanda?

Lavanda este o plantă perenă care aparține familiei mentă. Există mai multe specii diferite de lavandă, iar acestea pot varia de la arbuști cu flori mici până la arbuști cu flori mari. Cea mai răspândită specie este lavanda engleză (Lavandula angustifolia), care este cunoscută pentru parfumul său minunat și pentru florile sale purpurii. Lavanda este o plantă populară în bucătărie și este folosită și pentru proprietățile sale medicinale și terapeutice.

Care sunt cele mai bune condiții de cultivare a lavandei?

Lavandra se dezvoltă bine în sol bine drenat, cu multă lumină solară și într-un climat cald. Este important să alegeți un loc pentru lavanda dvs. unde va primi cel puțin 8 ore de soare deplin în fiecare zi. Lavanda preferă, de asemenea, un pH al solului ușor alcalin, așa că este o idee bună să adăugați puțină var în sol dacă acesta este prea acid. Dacă locuiți într-o zonă cu ierni friguroase, poate doriți să luați în considerare cultivarea lavandei în containere, astfel încât să poată fi adusă în interior în timpul celor mai reci luni.

Când este cel mai bun moment pentru a planta lavanda?

Cel mai bun moment pentru a planta lavanda este primăvara sau la sfârșitul verii. Este important să așteptați până când pământul s-a încălzit și a trecut orice pericol de îngheț, deoarece lavanda nu tolerează bine temperaturile scăzute. Plantarea la sfârșitul verii va da timp plantelor să își stabilească rădăcini puternice înainte de instalarea iernii.

Cum se plantează lavanda

Înainte de a planta lavanda, este important să vă faceți timp pentru a pregăti solul în mod corespunzător. Așa cum am menționat mai devreme, lavanda trebuie plantată într-un sol bine drenat, cu un pH ușor alcalin. Adăugați var în sol, dacă este necesar, și asigurați-vă că zona este liberă de buruieni și alte resturi. Lavanda ar trebui să fie distanțată la o distanță de aproximativ 18-24 de centimetri și este o idee bună să adăugați niște îngrășământ în gaura de plantare pentru a ajuta la încurajarea creșterii puternice a rădăcinilor.

După ce solul a fost pregătit, este timpul să plantați lavanda. Scoateți ușor planta din recipientul său și puneți-o în gaură. Umpleți gaura cu pământ și udați bine planta. Asigurați-vă că mențineți solul umed în timp ce planta se stabilește.

Cum să îngrijiți lavanda

După ce a fost plantată, lavanda necesită relativ puțină întreținere. Udați plantele în mod regulat, în special în timpul lunilor fierbinți de vară, și adăugați puțin mulci pentru a ajuta la menținerea solului umed. Lavanda beneficiază, de asemenea, de o fertilizare ocazională, dar asigurați-vă că nu exagerați.

Lavanda ar trebui să fie tăiată la începutul primăverii pentru a ajuta la încurajarea creșterii noi. Asigurați-vă că îndepărtați orice ramură moartă sau deteriorată, precum și orice creștere cu aspect slab. Acest lucru va ajuta la menținerea unui aspect îngrijit și sănătos al plantelor.

Concluzie

Lăvanda este o plantă frumoasă și rezistentă, care este relativ ușor de cultivat. Cel mai bun moment pentru a planta lavandă este primăvara sau la sfârșitul verii și este important să pregătiți solul în mod corespunzător pentru a asigura succesul. Odată plantată, lavanda necesită udare regulată și fertilizare ocazională, dar în rest necesită puțină întreținere. Cu puțină grijă și atenție, ar trebui să vă puteți bucura de lavanda dumneavoastră ani la rând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *