Casa si gradina

Cand se planteaza trandafirii

Floriile sunt o completare frumoasă a grădinilor, iar trandafirii, în special, sunt adesea o caracteristică durabilă și prețuită. Dacă doriți să creșteți o grădină plină de trandafiri frumoși și colorați – florile iubirii și ale pasiunii – trebuie să știți când să plantați. Îngrijirea tufelor de trandafiri vă poate ajuta trandafirii să rămână sănătoși pentru mulți ani de acum încolo.

Zonele de duritate

Cel mai bun moment pentru a planta trandafiri depinde de zona de duritate a localității dumneavoastră. Zonele de rezistență sunt zone geografice definite de temperatură care sunt folosite pentru a determina ce plante vor crește cel mai bine în regiunea respectivă. Pentru a afla care este zona de rezistență pentru zona în care locuiți, consultați Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) sau o sursă locală similară. Majoritatea speciilor de trandafiri se descurcă bine în zonele 5-10, dar unele pot supraviețui doar în zonele 4-8, în timp ce altele preferă climatele calde precum cele din zonele 9 și 10.

Primăvara sau toamna

După ce ați determinat zona de rezistență pentru zona dumneavoastră, următorul lucru de luat în considerare este perioada din an în care ar trebui să plantați trandafirii. Primăvara și toamna sunt considerate a fi cele mai bune perioade pentru plantarea trandafirilor, dar momentul ar varia în funcție de zona climatică. În zonele 9 și 10, cel mai bun moment pentru plantare este octombrie, noiembrie sau decembrie, în timp ce în zonele 5 și 6, sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie este cel mai bun moment pentru plantare. În zonele 7 și mai mici, primăvara este cel mai bun moment pentru plantare.

Condiții de plantare

Climatul nu este singurul lucru de care trebuie să țineți cont atunci când stabiliți când să plantați trandafiri. De asemenea, trebuie să țineți cont de temperaturile solului și ale aerului. Temperatura ar trebui să fie în jur de 50 grade F sau 10 grade C. De asemenea, ar trebui să aveți o perioadă de cel puțin șase săptămâni înainte de primul gheț puternic al anului în care puteți planta trandafiri. Toamna este de obicei cea mai bună alegere din acest motiv, deoarece oferă cele șase săptămâni de căldură necesare înainte ca temperaturile să scadă semnificativ.

Plantarea trandafirilor

După ce ați găsit momentul potrivit pentru plantare, următorul pas este să plantați efectiv trandafirii. Procesul este, în general, același între primăvară și toamnă, dar există câteva diferențe de care trebuie să țineți cont.

Plantarea primăverii

Dacă plantați trandafiri primăvara, trebuie să așteptați până după ultimul îngheț. De asemenea, trebuie să vă asigurați că zona este bine drenată, deoarece există riscul de înecare în primăvară. Săpați o groapă care să fie de cel puțin două ori mai lată decât rădăcina trandafirului. Împrăștiați rădăcinile plantei, apoi umpleți groapa cu pământ, asigurându-vă că poferiți cantitatea de apă necesară pentru ca tufa de trandafiri să pornească.

Plantarea toamnei

Dacă plantați trandafiri toamna, trebuie să așteptați până când temperaturile aerului și ale solului sunt mai scăzute. Pentru plantarea de toamnă se folosește același proces ca și pentru plantarea de primăvară. Cu toate acestea, ar trebui să luați măsuri de precauție pentru a evita dăunătorii precum afidele și păianjenii, deoarece aceștia vă pot ataca mai ușor trandafirii toamna.

Întreținerea trandafirilor

După ce ați plantat trandafirii, următorul pas este mîntreținerea lor. În cele din urmă, va trebui să tăiați plantele, dar aveți răbdare, deoarece acest lucru ar trebui făcut doar atunci când este necesar. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că le dați plantelor apă din abundență, că aplicați îngrășăminte, după cum este necesar, și că verificați dacă există dăunători sau boli. Îngrijirea trandafirilor dvs. îi va ajuta să crească flori frumoase pentru mulți ani de acum încolo.

Plantând trandafiri este nevoie de puțină planificare pentru a vă asigura că veți obține cele mai bune rezultate. Știind când să plantați în funcție de zonele de rezistență, de temperaturile solului și ale aerului și de factorii de mediu, cum ar fi dăunătorii și bolile, vă veți asigura că trandafirii dvs. vor rămâne sănătoși și vor înflori mulți ani de acum încolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *