Casa si gradina

Cand se planteaza smochini

Figii, cunoscuți și sub numele de smochini în limba română, devin unul dintre pomii fructiferi populari de avut în grădină. Pomii vor produce fructe sănătoase care sunt, de asemenea, delicioase în diferite rețete. Ca să nu mai vorbim că frunzele mari și luxuriante ale smochinului îl fac un copac ornamental excelent. Pentru a obține cele mai bune rezultate de la smochinul dumneavoastră, trebuie să îl plantați la momentul potrivit. Când este momentul perfect pentru a planta smochini?

Cel mai bun moment pentru a planta smochini

Cel mai bun moment pentru a planta smochini este la începutul primăverii sau la sfârșitul toamnei, când temperaturile sunt cuprinse între 40 și 85 de grade Fahrenheit (4-29°C). Cel mai bine este să evitați plantarea în mijlocul verii, deoarece căldura extremă poate stresa noul copac.

Timpul va ajuta copacul să-și stabilească rădăcinile în sol înainte de vremea caldă, ceea ce favorizează o creștere mai rapidă și mai puternică. Cu toate acestea, dacă locuiți într-o climă mai caldă, atunci veți dori să plantați smochinul la începutul primăverii, astfel încât acesta să aibă timp să dezvolte rădăcini sănătoase înainte de temperaturile extreme.

Alegerea locului potrivit pentru un smochin

Figorii preferă un sol bine drenat și se vor dezvolta cel mai bine în plină lumină solară. Așadar, locul ideal pentru a planta un smochin este într-un loc cu mult soare. De asemenea, selectarea unui loc care este departe de vânturile puternice, deoarece acestea pot stresa pomul. De asemenea, este bine să aibă o structură, cum ar fi un gard sau un perete, pentru a ajuta la blocarea oricăror temperaturi extrem de scăzute în timpul iernii.

O notă importantă de reținut este că rădăcinile smochinului pot crește rapid și pot deteriora structurile din apropiere și plantele din grădină dacă alegeți un loc greșit. Țineți întotdeauna cont de acest lucru atunci când plantați smochini și alegeți un loc care nu indică pentru potențiale probleme.

Plantarea smochinului

Înainte de plantare, alegeți un smochin tânăr și sănătos de la o pepinieră de încredere. Cel mai bine este să selectați un copac cu o tulpină centrală clară și puternică și cu mai multe ramuri bine dezvoltate. Pomul trebuie să aibă o înălțime de aproximativ un metru și jumătate. Dacă puteți, aduceți un ajutor care să susțină rădăcina copacului pe măsură ce îl scoateți din ghiveciul din pepinieră.

Groapa trebuie să fie pregătită înainte de a aduce noul copac acasă. Veți dori să săpați o groapă de aproximativ două ori lățimea bulgărelui și să o faceți suficient de adâncă pentru ca pomul să se odihnească în groapă la același nivel la care era în ghiveci. Acest lucru este important pentru sănătatea copacului și pentru o creștere adecvată.

După ce gaura este pregătită, scoateți noul copac din ghiveci și așezați-l ușor în gaura de plantare. Umpleți gaura cu pământ și udați copacul pentru a ajuta pământul să se așeze în jurul rădăcinilor. Asigurați-vă că pomul este bine fixat și aplicați mulci în jurul bazei pomului pentru a ajuta la reținerea umidității solului.

Îngrijirea smochinului

După ce smochinul dvs. este plantat, va avea nevoie de udare regulată pentru a-l ajuta să-și stabilească rădăcinile în noul sol. Smochinii sunt destul de toleranți la secetă, dar veți dori să îi udați o dată pe săptămână în primul an și o dată la două săptămâni după aceea.

Dacă folosiți mulci, asigurați-vă că îl monitorizați și îl întoarceți în mod regulat pentru a vă asigura că nu există compactare și pentru a menține zona rădăcinilor răcoroasă. De asemenea, veți dori să verificați dacă există dăunători, deoarece smochinii pot fi predispuși la nematozi și rugină. Dacă nu sunteți sigur de ceea ce ar putea cauza o problemă, o pepinieră locală sau un serviciu de extensie vă poate oferi sfaturi despre cum să tratați orice problemă pe care o poate dezvolta smochinul dumneavoastră.

Concluzie

Figorii sunt un accesoriu grozav pentru grădină, care va oferi fructe delicioase și un frunziș luxuriant. Pentru a vă asigura că smochinul dvs. înflorește, este important să îl plantați la momentul potrivit în sezonul de creștere și în locul potrivit. Odată plantat, acesta va avea nevoie de apă regulată și de îngrijire periodică pentru a-i asigura sănătatea și a produce o recoltă generoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *