Casa si gradina

Cand se planteaza smochinul

Figii, cunoscuți și sub numele de “smochinul” în limba română, sunt un fruct delicios și nutritiv care poate fi cultivat în multe părți ale lumii. Cel mai bun moment pentru a planta un smochin este, de obicei, primăvara, dar se poate face și toamna. Momentul exact de plantare a unui smochin poate varia în funcție de locația dvs. și de climatul din zona dvs. În acest articol, vom discuta când și cum să plantați un smochin, astfel încât să vă puteți bucura de fructele delicioase în anii următori.

Când să plantați un smochin

Primul moment ideal pentru plantarea unui smochin în majoritatea zonelor este primăvara, când solul s-a uscat puțin în urma ploilor de iarnă. Cu toate acestea, în zonele mai calde, se poate face și toamna. Este important să evitați să plantați pomul în timpul verii, deoarece acest lucru poate face ca pomul să devină stresat și să aibă dificultăți în a se stabili. În general, cel mai bine este să urmăriți o dată de plantare între martie și mai în majoritatea climatelor temperate.

Pregătirea locului

Înainte de a planta smochinul, este important să pregătiți locul. Smochinii preferă un sol bine drenat și nu se vor descurca bine în soluri argiloase sau slab drenate. Puteți amenda solul cu compost sau alte materii organice pentru a ajuta la îmbunătățirea drenajului și pentru a oferi copacului substanțele nutritive de care are nevoie pentru a crește.

De asemenea, veți dori să alegeți o zonă care primește cel puțin 6-8 ore de lumină solară pe zi, deoarece smochinii au nevoie de mult soare pentru a produce fructe. Dacă locuiți într-o climă cu veri fierbinți, cel mai bine este să plantați pomul unde poate obține puțină umbră în cea mai fierbinte parte a zilei. De asemenea, smochinii sunt sensibili la temperaturile scăzute, așa că asigurați-vă că alegeți un loc în grădină care să fie ferit de vânturile puternice.

Plantarea pomului

După ce ați pregătit locul, puteți începe procesul de plantare a smochinului. Începeți prin a săpa o groapă de două ori mai lată decât ghemul de rădăcini și la fel de adâncă ca și acesta. Așezați pomul în groapă și umpleți-o cu pământ amendat, asigurându-vă că o întăriți pe parcurs pentru a elimina orice pungă de aer. Udați bine copacul după plantare pentru a ajuta la așezarea solului și pentru a oferi copacului umiditatea de care are nevoie pentru a se stabili.

Îngrijirea unui smochin

După ce smochinul a fost plantat, va avea nevoie de îngrijire regulată pentru a se asigura că are cele mai bune șanse să crească și să producă fructe. Arborele trebuie udat în mod regulat, în special în timpul lunilor de vară, deoarece smochinii sunt destul de toleranți la secetă, dar pot deveni stresați dacă nu li se dă suficientă apă. De asemenea, puteți aplica un îngrășământ cu eliberare lentă primăvara și toamna pentru a oferi copacului substanțele nutritive de care are nevoie pentru a crește.

Este, de asemenea, important să păstrați zona din jurul bazei copacului liberă de buruieni și alte plante, deoarece smochinii nu sunt foarte competitivi și se pot lupta să crească dacă trebuie să concureze pentru resurse. Tăierea smochinului va fi, de asemenea, necesară pentru a îndepărta orice ramură moartă sau deteriorată și pentru a modela pomul și a încuraja producția de fructe.

În concluzie

Figii sunt un fruct delicios și nutritiv care poate fi cultivat în multe părți ale lumii. Cel mai bun moment pentru a planta un smochin este, de obicei, primăvara, dar se poate face și toamna. Este important să pregătiți locul înainte de plantare și să oferiți pomului îngrijire regulată pentru a vă asigura că are cele mai bune șanse să crească și să producă fructe. Cu îngrijirea potrivită, un smochin vă poate oferi fructe delicioase pentru mulți ani de acum încolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *