Casa si gradina

Cand se planteaza zmeura

Vă gândiți să plantați zmeură în grădină? Măceșele pot fi un adaos excelent pentru orice grădină, oferind fructe de pădure delicioase și suculente pentru anii următori. Cu toate acestea, pentru a vă asigura că zmeura dvs. crește sănătoasă și puternică, trebuie să o plantați la momentul potrivit.

Când să plantați zmeură

Când să plantați zmeură nouă este la începutul primăverii. Acest lucru le permite plantelor să se stabilească în sol înainte de apariția vremii calde. În unele zone, este posibil să puteți planta până la începutul verii, dar acest lucru va depinde de locația dvs. și de soiul specific de mură pe care îl plantați.

Plantele de zmeură nu ar trebui, de asemenea, să fie plantate toamna, deoarece nu vor avea suficient timp să se stabilească în sol înainte de lunile reci de iarnă. În plus, zmeura nu trebuie plantată în condiții extrem de calde sau uscate, deoarece aceste condiții pot face ca plantele să se ofilească și să moară.

Pregătirea grădinii pentru zmeură

Înainte de a planta zmeura, trebuie să vă pregătiți zona de grădină. Zmeura va crește cel mai bine într-o zonă bine drenată, cu multă lumină solară. Pentru a vă pregăti solul, adăugați materie organică, cum ar fi compost sau gunoi de grajd bine descompus, pentru a îmbunătăți textura și fertilitatea solului. De asemenea, ar trebui să testați pH-ul solului pentru a vă asigura că se află într-un interval adecvat pentru creșterea murelor, între 5,5 și 6,5. Dacă solul este prea acid sau prea alcalin, puteți adăuga var sau sulf pentru a ajusta pH-ul.

Cum se plantează zmeura

Frunzele trebuie plantate în rânduri, iar zona de plantare trebuie pregătită cu un spațiu de 12-16 centimetri între fiecare rând. Fiecare plantă individuală de zmeură trebuie să fie plasată la o distanță de 18-24 de centimetri. Ar trebui să săpați o groapă de două ori mai adâncă și mai lată decât rădăcina plantei și să așezați planta în groapă, asigurându-vă că rădăcinile sunt complet întinse. Așezați planta la aceeași adâncime la care era în ghiveci și umpleți gaura cu pământ. Udați bine planta după plantare.

Întreținerea plantelor de zmeur

După plantare, plantele de zmeur trebuie udate cu regularitate, mai ales în timpul lunilor fierbinți de vară. De asemenea, ar trebui să îndepărtați orice buruieni din zona de plantare, deoarece acestea pot concura cu murele pentru nutrienți și apă. De asemenea, este posibil să fie nevoie să furnizați nutrienți suplimentari sub forma unui îngrășământ echilibrat pentru a vă asigura că plantele au tot ce le trebuie pentru a crește puternice și sănătoase.

În plus, ar trebui să vă tăiați plantele de zmeură anual. Când plantele au 1-2 ani, tăiați până la pământ trestiile care au produs fructe de pădure, apoi subțiați treptele rămase până la 6-8 dintre cele mai sănătoase trestii care arată bine. De asemenea, în acest moment ar trebui să topiți trestiile pentru a încuraja ramificarea. Tunderea în acest fel va ajuta la menținerea plantelor de zmeur sănătoase și la producerea de fructe de pădure delicioase.

Concluzie

Măceșele pot fi o completare excelentă pentru orice grădină, oferind fructe de pădure delicioase și sănătoase an de an. Atunci când plantați zmeură, cel mai bun moment pentru a face acest lucru este primăvara devreme. Pentru a vă asigura că plantele de zmeură cresc sănătoase și puternice, asigurați-vă că vă faceți timp pentru a vă pregăti zona de grădină și oferiți îngrijirea necesară plantelor dumneavoastră. Cu îngrijirea potrivită, plantele dumneavoastră de zmeură vă vor oferi o abundență de fructe de pădure delicioase pentru mulți ani de acum încolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *