Casa si gradina

Cand se planteaza ceapa si usturoiul

Dacă doriți să vă cultivați propria ceapă și usturoi, atunci merită să rețineți că aceste două delicioase alimente de bază din bucătărie pot fi cultivate ieftin și ușor la domiciliu. Atât ceapa, cât și usturoiul sunt culturi care necesită relativ puțină întreținere și care pot fi cultivate cu relativă ușurință.

Atât ceapa, cât și usturoiul sunt culturi de sezon rece, ceea ce înseamnă că ar trebui plantate la începutul primăverii, după ultimul îngheț, sau la sfârșitul toamnei, în funcție de climatul dumneavoastră. Este important de reținut că aceste culturi sunt afectate de îngheț, așa că este recomandabil să le plantați imediat ce temperatura solului atinge 40 de grade Celsius.

Atât ceapa, cât și usturoiul au nevoie de un sol bine drenat, cu un nivel de pH între 6 și 7. Dacă nu aveți un sol adecvat, puteți amenda solul prin adăugarea de compost, gunoi de grajd învechit sau alte materii organice. Asigurați-vă că amestecați amendamentul în sol până la o adâncime de 20 cm.

Plantarea seturilor de ceapă

Când vine vorba de plantarea cepei, este de obicei cel mai bine să folosiți seturi de ceapă, care sunt bulbi mici de ceapă făcuți pentru plantare. Seturile de ceapă pot fi achiziționate de la orice pepinieră sau centru de grădinărit de renume. Atunci când plantați seturi de ceapă, veți dori să slăbiți solul din zona de plantare și apoi să faceți un șanț de aproximativ un centimetru adâncime. Așezați seturile de ceapă în șanț, lăsând un spațiu de aproximativ patru centimetri între fiecare set. Asigurați-vă că acoperiți seturile cu pământ până la punctul lor de creștere și udați bine zona. Ceapa nu necesită prea multă întreținere, dar este posibil să fie nevoie să o udați dacă există o perioadă de secetă și să îndepărtați orice buruieni care ar putea crește în apropierea plantelor.

Plantarea usturoiului

Când vine vorba de plantarea usturoiului, veți dori să achiziționați bulbi de usturoi dintr-o sursă de renume. Cel mai bine este să folosiți bulbi cu semințe certificate, care nu prezintă boli și alte infestări. Atunci când plantați usturoi, nu este necesar să pregătiți solul cu compost sau alte amendamente. Pur și simplu plantați bulbii de usturoi la o adâncime de aproximativ cinci centimetri și la o distanță de cinci centimetri unul de celălalt. Asigurați-vă că plantați cățeii cu partea ascuțită în sus. Odată ce usturoiul este plantat, puteți uda zona și aștepta ca plantele să răsară.

Îngrijirea cepei și a usturoiului

Atât ceapa, cât și usturoiul au nevoie de unu până la doi centimetri de apă pe săptămână, în funcție de vreme. Asigurați-vă că udați zona dimineața devreme sau seara târziu pentru a preveni evaporarea apei. De asemenea, este important să păstrați zona fără buruieni pentru a împiedica buruienile să fure plantele de nutrienți. În cele din urmă, ceapa și usturoiul au nevoie de aproximativ 90 până la 120 de zile pentru a ajunge la maturitate. Odată ce vârfurile plantelor încep să se îngălbenească și să cadă, este timpul să recoltați bulbii. Așezați bulbii recoltați să se usuce într-un loc răcoros și uscat înainte de a-i depozita într-o zonă bine ventilată.

În concluzie

Ceapa și usturoiul sunt amândouă relativ ușor de cultivat, cu o îngrijire și o atenție corespunzătoare. Ambele culturi pot fi cultivate în timpul sezonului rece și vor avea nevoie de multă apă, precum și de a fi ținute fără buruieni. Odată ce bulbii sunt gata de recoltare, îi puteți usca într-un loc răcoros și uscat înainte de a-i depozita. Dacă urmați aceste sfaturi, veți putea să vă cultivați propriile cepe și usturoi delicioase în cel mai scurt timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *