Casa si gradina

Cand se planteaza afinele

Albinele, sunt plante cu flori perene care produc fructe de pădure. Ele sunt prezente în mod natural în mediul sălbatic și sunt, de asemenea, cultivate pe scară largă, în principal pentru fructele lor comestibile. Afinele aparțin genului Vaccinium și sunt originare din America de Nord. Afinele sunt cunoscute și sub numele de “AFine” în multe locuri din Europa, în special în România. Acest lucru duce la întrebarea când este cel mai bun moment pentru a le planta și ce ar trebui luat în considerare atunci când se plantează afine.

Alegerea unui loc

Primul pas în plantarea afinelor este găsirea unui loc potrivit. Merișoarele preferă un sol acid, bine drenat, nisipos, care nu este prea greu. În cazul în care pH-ul solului este prea alcalin, acesta poate fi acidificat. Afinele au nevoie de aproximativ 6-8 ore de lumină solară integrală în fiecare zi, așa că alegeți un loc care să primească suficient soare. Asigurați-vă că locul este protejat de vânturile puternice și că nu există plante sau copaci care să concureze cu afinele pentru resursele esențiale ale acestora.

Pregătirea

După ce a fost ales un loc potrivit, este timpul să îl pregătiți pentru plantare. Eliberați zona de buruieni, pietre, rădăcini sau alte resturi. Apoi, o zonă pentru plantarea afinelor poate fi lucrată la o adâncime de 1-2 picioare, astfel încât rădăcinile să poată crește fără restricții. Amestecați material organic, cum ar fi mușchi de turbă, compost sau gunoi de grajd bine descompus, pentru a îmbunătăți fertilitatea și drenajul solului.

Plantarea afinelor

Primul moment optim pentru plantarea afinelor este primăvara, de obicei în aprilie sau mai, după ce a trecut orice pericol de îngheț. Asigurați-vă că udați plantele de afine înainte de a le pune în pământ, pentru ca rădăcinile să nu se usuce. Asigurați-vă că gaura este suficient de largă pentru a găzdui rădăcinile și suficient de adâncă pentru ca coroana plantei să fie la nivelul solului din jur. Fixați bine solul în jurul rădăcinilor și udați bine planta după plantare.

Întreținere

După ce plantele de afine sunt stabilite, acestea vor avea nevoie de o întreținere regulată pentru a produce o recoltă generoasă. Fertilizați plantele primăvara folosind un îngrășământ echilibrat. Asigurați-vă că udați plantele în mod regulat, deoarece afinele au nevoie de aproximativ 2,5 cm de apă pe săptămână. Supravegheați pentru orice semne de dăunători sau boli și abordați orice problemă imediat ce este detectată. În cele din urmă, afinele trebuie tăiate anual pentru a îndepărta lemnul mort sau deteriorat și pentru a promova o bună circulație a aerului în jurul plantelor.

Colectarea

În cele mai multe cazuri, plantele de afine au nevoie de 2-3 ani pentru a începe să producă fructe de pădure. Când afinele se transformă din verde în albastru, sunt gata de recoltare. Pur și simplu culegeți boabele și consumați-le proaspete sau păstrați-le în frigider timp de până la două săptămâni. Pe lângă faptul că sunt delicioase, afinele sunt, de asemenea, foarte hrănitoare, conținând un nivel ridicat de vitamine și antioxidanți.

În concluzie, afinele sunt un accesoriu minunat pentru orice grădină de casă. Pentru a avea succes cu afinele, este important să alegeți un loc potrivit și să pregătiți corespunzător solul. Cel mai bun moment pentru a planta afine este primăvara, iar întreținerea regulată este necesară pentru a produce o recoltă generoasă. Afinele pot fi consumate proaspete sau pot fi păstrate în frigider pentru o perioadă scurtă de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *