Casa si gradina

Cand se planteaza zambilele pentru 1 martie

Există o tradiție în România care constă în plantarea narciselor sau zambilelor de 1 Martie, cunoscută și sub numele de “Mărțișor”. Această tradiție de a dărui și de a primi un mic ornament confecționat manual sau cumpărat din magazin, din șnururi roșii și albe, adesea împodobit cu o narcisă, este o zi veche pentru români. Totuși, pentru a avea aceste flori frumoase pregătite pentru 1 martie, este important să știm când să le plantăm. Acest articol va răspunde la întrebarea “Când se plantează narcisele pentru 1 martie?”, precum și va oferi câteva informații de bază despre narcise și despre cum să le îngrijești pentru a le menține sănătoase și înfloritoare.

Ce sunt narcisele?

Dafinii, cunoscuți și sub numele de “bulbi Narcissus”, sunt frumoase flori perene de culoare galben strălucitor, alb și pastelate din genul Narcissus. Ele se găsesc în mod obișnuit într-o multitudine de culori, forme și dimensiuni și sunt o floare ușor de cultivat. Este important de reținut că narcisele sunt foarte toxice dacă sunt ingerate, așa că aveți grijă să le țineți departe de copiii mici și de animalele de companie. Cu toate acestea, narcisele sunt, de asemenea, unul dintre cei mai populari și mai larg cultivați bulbi și, în mod tradițional, sunt plantate toamna, dar dacă doriți să le aveți în floare până la 1 martie, va trebui să le plantați la începutul toamnei sau la începutul iernii, în funcție de temperatura din zona dumneavoastră.

Când ar trebui să plantați narcise pentru 1 martie?

Când plantați narcise pentru 1 martie, este important să luați în considerare ultima dată de îngheț din zona dumneavoastră. În România, ultimul îngheț vine, de obicei, undeva pe la jumătatea lunii februarie, așa că este important să vă plantați narcisele cu trei-patru săptămâni înainte de această dată. Acest lucru le va da suficient timp să prindă rădăcini și să înflorească pentru 1 martie. Dacă aveți o climă mai rece, este posibil să doriți să plantați narcisele la sfârșitul toamnei – în jurul sfârșitului lunii octombrie – începutul lunii noiembrie – astfel încât să aibă suficient timp pentru a-și stabili rădăcinile înainte ca vremea aspră a iernii să lovească. Cu toate acestea, dacă locuiți într-o climă mai caldă, vă puteți planta narcisele încă din ianuarie sau februarie pentru a le avea gata pentru 1 martie.

Cum să planificați și să îngrijiți narcisele pentru a le maximiza potențialul?

Când plantați narcisele, este important să alegeți un loc cu expunere totală la soare și sol bine drenat. Narcisele preferă solul nisipos, argilos sau argilos și asigurați-vă întotdeauna că bulbii sunt plasați la o adâncime de două-trei ori mai mare decât lățimea bulbilor. De asemenea, este important să păstrați zona bine ventilată pentru a preveni bolile și este bine să evitați plantarea în zone cu prea multă umbră sau cu risc de îngheț. Odată plantate, narcisele nu necesită prea multă îngrijire, însă este important să le menținem bine udate, mai ales în perioadele secetoase sau în timpul etapei de înflorire. Fertilizați solul la începutul sezonului de creștere și îndepărtați frunzele moarte sau capetele de flori vechi pentru a încuraja dezvoltarea de noi muguri.

Concluzie

Daffodils sau “Zambilele” sunt flori frumoase care sunt plantate în mod tradițional pentru 1 martie, cunoscută în mod obișnuit sub numele de ziua “Mărțișorului”. Dacă doriți să le aveți în floare în această zi specială, este important să le plantați la începutul toamnei sau la începutul iernii, în funcție de temperatura din zona dumneavoastră. Asigurați-vă că zona este bine drenată și are o expunere totală la soare și păstrați bulbii bine udați și fertilizați. Urmând acești pași, vă veți putea bucura de narcisele complet înflorite și sănătoase de 1 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *