Casa si gradina

Cand se planteaza cartofii primavara

Plantarea cartofilor primăvara este una dintre cele mai interesante perioade ale anului pentru mulți grădinari. Fie că sunteți un grădinar casnic sau un fermier industrial, știind când să plantați cartofi primăvara vă asigurați că recolta va fi sănătoasă și abundentă. În acest articol, vom explora pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a planta cartofii în momentul perfect, indiferent de climatul sau de zona de plantare pe care o aveți.

Înțelegerea cartofilor

Cartofii sunt una dintre cele mai vechi, mai cultivate și mai versatile plante alimentare din lume. Potasiul, vitamina C și alte substanțe nutritive pe care le conțin îi fac să fie o parte esențială a oricărei diete echilibrate. Există, de asemenea, mii de soiuri de cartofi din care puteți alege, astfel încât găsirea tipului de cartof ideal pentru solul și clima dumneavoastră nu ar trebui să fie o problemă.

Când vine primăvara, cartofii încep să răsară din “ochii” de lângă suprafață. Acest lucru semnalează momentul perfect pentru a-i planta în grădină. În cele mai multe cazuri, cel mai bun moment pentru a planta cartofi primăvara este cu 2-4 săptămâni înainte de data ultimului îngheț pentru zona dumneavoastră. Pentru cei din climatele mai calde sau din regiunile cu sezoane de creștere mai scurte, cel mai bun moment pentru a planta cartofi este spre începutul primăverii.

Pregătirea pentru plantare

Înainte de a începe plantarea cartofilor, va trebui să pregătiți corespunzător solul. Cartofii preferă un sol bine drenat și fertil, așa că începeți prin arat și afânat profund solul. Apoi, adăugați o materie organică, cum ar fi compostul, gunoiul de grajd sau nisipul verde, pentru a ajuta la îmbunătățirea fertilității solului. Asigurați-vă că pH-ul solului este între 5,5 și 7,0 și că acesta conține o cantitate bună de materie organică.

Metode de plantare

Există mai multe moduri diferite de a planta cartofi, în funcție de climatul și dimensiunea grădinii dumneavoastră. În cele mai multe cazuri, cel mai bine este să plantați cartofii în rânduri pentru a facilita plivitul, udarea și recoltarea. De asemenea, puteți planta cartofii în formație de deal, ceea ce ajută la prevenirea putregaiului. Dacă aveți o grădină mică sau cultivați cartofi în containere, puteți încerca, de asemenea, să îi plantați în formație de grilă pentru a maximiza spațiul.

Când plantați cartofii, spațiați fiecare cartof la o distanță de aproximativ 12 până la 18 centimetri unul de celălalt pe rând. Cartofii “de sămânță” – sau bucățile de cartof care conțin germeni – sunt cei mai buni pentru plantarea cartofilor. Lăsați bucățile tăiate de cartof de sămânță să se calce timp de câteva zile înainte de plantare. Apoi, pur și simplu așezați cartofii în sol, la o adâncime de 10 până la 15 cm.

Îngrijirea cartofilor

După ce cartofii sunt în pământ, este important să vă asigurați că le acordați îngrijirea de care au nevoie. Asigurați-vă că udați regulat cartofii proaspăt plantați, menținând solul uniform umed pe tot parcursul sezonului de creștere. Pe măsură ce plantele cresc, va trebui, de asemenea, să fiți atenți la dăunătorii comuni din grădină, cum ar fi afidele, gândacul cartofului din Colorado și gândacul purice. Inspectați periodic plantele și luați măsuri preventive pentru a le proteja de insecte și boli.

Recoltarea cartofilor

Cei mai mulți cartofi au nevoie de 90 până la 120 de zile pentru a ajunge la maturitate și ar trebui să vă puteți da seama când cartofii dvs. sunt gata de recoltare căutând semne de frunze îngălbenite și tuberculi noduroși. Recoltarea cartofilor este ușoară – pur și simplu folosiți o furculiță de grădină sau o lopată pentru a slăbi și ridica ușor plantele, apoi scoateți cu grijă cartofii din sol. Asigurați-vă că lăsați cartofii recoltați să se întărească într-un loc cald și întunecat timp de 2 până la 3 săptămâni înainte de a-i depozita.

Concluzie

Plantarea și recoltarea cartofilor primăvara este una dintre cele mai satisfăcătoare activități de grădinărit. Indiferent de climatul sau de zona de plantare, învățând când să plantați cartofii vă va ajuta să vă asigurați că veți avea o recoltă sănătoasă și abundentă atunci când va veni timpul să recoltați. Urmând acești pași simpli, veți fi pe drumul cel bun pentru a cultiva cartofi delicioși în grădina dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *