Casa si gradina

Cand se planteaza cartofii de toamna

Te gândești să cultivi cartofi de toamnă? Ca orice legumă, cultivarea cartofilor poate fi distractivă și plină de satisfacții, dar este important să știți când să îi plantați pentru a obține cele mai bune rezultate. Dacă vă gândiți să cultivați cartofi în această toamnă, este important să înțelegeți când și cum să îi recoltați. Din fericire, este ușor să înțelegi când să plantezi cartofii de toamnă, iar respectarea câtorva sfaturi simple te poate ajuta să obții cele mai bune rezultate din recolta ta. Citiți în continuare pentru a afla tot ce trebuie să știți despre când să plantați cartofi de toamnă.

De ce să plantați cartofi de toamnă?

Cultura cartofilor de toamnă poate fi o modalitate excelentă de a vă prelungi sezonul de grădinărit și de a obține cartofi proaspeți, cultivați în casă, mult timp după ce recolta de vară s-a încheiat. Cartofii de toamnă pot fi cultivați în multe climate diferite și sunt rezistenți la boli. Ei necesită mai puțină atenție decât cartofii plantați primăvara și este mai probabil să producă un randament mai mare. În cele din urmă, plantarea cartofilor de toamnă vă poate ajuta să vă folosiți grădina chiar și în ultimele luni ale anului, menținând-o productivă pe tot parcursul anului.

Când să plantați cartofii de toamnă

Nu există un moment unanim acceptat pentru plantarea cartofilor de toamnă, deoarece cel mai bun moment pentru plantarea lor variază în funcție de climatul specific. Cu toate acestea, ca regulă generală, cel mai bine este să plantați cartofii de toamnă cu aproximativ două luni înainte de data primului îngheț din zona dumneavoastră. Acest lucru va permite cartofilor să crească și să se maturizeze înainte de primele înghețuri ale sezonului de toamnă. În cele mai multe cazuri, acest lucru înseamnă că veți dori să plantați cartofii de toamnă undeva la începutul sau la mijlocul lunii august.

Pregătirea pentru plantarea cartofilor de toamnă

Înainte de a planta cartofii de toamnă, este important să începeți să vă pregătiți zona de grădină. Buruienile trebuie îndepărtate și solul trebuie afânat. Cartofii de toamnă cresc cel mai bine în sol argilos și bine drenat. Dacă solul dvs. este prea greu sau compactat, lucrați cu puțină materie organică pentru a-l face mai potrivit pentru creșterea cartofilor.

Puteți adăuga, de asemenea, îngrășământ sau compost în sol pentru a vă ajuta cartofii să crească. Cel mai bine este să folosiți un îngrășământ de bază, echilibrat, deoarece prea mult azot poate face ca cartofii să producă mai mult frunziș decât tuberculi. Cartofii au nevoie, de asemenea, de un drenaj bun; dacă zona în care plantați este predispusă să devină prea umedă, asigurați-vă că plantați cartofii în rânduri înălțate, ceea ce va ajuta la prevenirea îmbibării cu apă.

Plantarea cartofilor de toamnă

După ce zona de grădină este pregătită, este timpul să plantați cartofii de toamnă. Începeți prin a vă tăia cartofii de sămânță în bucăți, fiecare bucată conținând cel puțin unul sau doi “ochi”. Apoi, plantați bucățile în șanțuri puțin adânci, la o distanță de aproximativ 1 până la 2 picioare între ele. Șanțurile trebuie să aibă o adâncime de aproximativ 5 cm, iar bucățile trebuie îngropate astfel încât să fie la aproximativ 5 cm sub suprafața solului.

După ce cartofii sunt plantați, acoperiți șanțurile cu pământ și udați bine zona. Asigurați-vă că udați zona la fiecare câteva zile pentru a menține solul umed în mod uniform. Supravegheați zona pentru buruieni; dacă vedeți că apar unele, asigurați-vă că le smulgeți pentru a le împiedica să concureze cu cartofii pentru nutrienți.

Colectarea cartofilor de toamnă

După câteva luni, cartofii vor fi gata de recoltare. Cel mai bun moment pentru a vă recolta cartofii de toamnă este la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Când frunzele plantelor de cartofi încep să se îngălbenească și să moară, este timpul să vă recoltați cartofii. Începeți prin a tăia frunzișul rămas și apoi slăbiți pământul din jurul fiecărei plante cu o furculiță de grădină. Puteți apoi săpa cartofii cu mâna sau cu o lopată. Fiți blânzi în timp ce recoltați, deoarece cartofii pot fi ușor loviți sau deteriorați, ceea ce îi poate face să se strice. Aveți grijă să îndepărtați excesul de pământ de pe cartofi și depozitați-i într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi un subsol sau o pivniță pentru rădăcini, pentru a-i păstra proaspeți.

În concluzie

Creșterea cartofilor de toamnă poate fi o modalitate excelentă de a vă menține grădina productivă în ultimele luni ale anului. Înțelegerea momentului și a modului de plantare și recoltare a cartofilor de toamnă este esențială pentru a obține cele mai bune rezultate. Din fericire, este ușor de făcut și poate fi foarte distractiv. Fie că sunteți un grădinar nou sau unul experimentat, asigurați-vă că urmați sfaturile din acest articol pentru plantarea și recoltarea cartofilor de toamnă pentru a obține cele mai bune rezultate din recolta dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *