Casa si gradina

Cand se planteaza capsunile primavara

Cum vremea începe să se încălzească și zilele devin mai lungi, mulți grădinari încep să se gândească la plantarea căpșunilor primăvara. Căpșunile sunt o completare excelentă pentru orice grădină și sunt relativ ușor de cultivat. Dar când ar trebui să plantați căpșuni primăvara? În acest articol, vom discuta despre cel mai bun moment pentru a planta căpșuni primăvara și despre cele mai bune practici pentru a asigura o recoltă reușită de căpșuni.

Cel mai bun moment pentru a planta căpșuni primăvara

Cel mai bun moment pentru a planta căpșuni primăvara este, de obicei, în luna aprilie. Căpșunile sunt un fruct din sezonul rece și, în multe zone, temperaturile pot scădea încă sub zero grade noaptea în martie. Cel mai bine este să așteptați până când vremea se mai încălzește puțin înainte de a planta căpșuni.

Dar, dacă vă aflați într-o zonă foarte caldă și solul este deja destul de cald, puteți planta căpșuni de obicei încă din martie. De asemenea, ar trebui să urmăriți prognoza meteo și să așteptați o perioadă cu temperaturi mai blânde înainte de a planta căpșunile în primăvară.

Pregătirea terenului pentru căpșuni

Înainte de a planta căpșuni primăvara, este important să pregătiți terenul. Căpșunile au nevoie de un sol bine drenat, ușor acid, cu multă materie organică. Puteți adăuga compost sau gunoi de grajd bine descompus în sol pentru a-i îmbunătăți textura și fertilitatea.

De asemenea, ar trebui să îndepărtați orice buruieni și pietre din zona în care intenționați să plantați căpșunile. Este, de asemenea, o idee bună să testați solul pentru a vă asigura că pH-ul său se află în intervalul optim pentru căpșuni, care este de obicei între 5,5 și 6,5. Dacă solul dumneavoastră este prea acid, puteți adăuga var pentru a crește pH-ul. Dacă este prea alcalin, puteți adăuga sulf pentru a scădea pH-ul.

Selectarea și plantarea plantelor de căpșuni

Când selectați plantele de căpșuni primăvara, este important să alegeți un soi care este bine adaptat la climatul și tipul de sol pe care îl aveți. Există trei tipuri principale de căpșuni: Iunie-portant, veșnic-portant și zi-neutru. Căpșunile de iunie produc, de obicei, o singură recoltă mare la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, în timp ce căpșunile de tip “everbearing” și “day-neutral” produc recolte mai mici, cu intermitențe, pe tot parcursul sezonului de creștere.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că achiziționați plante sănătoase, fără boli, de la o pepinieră sau un centru de grădinărit de renume. Este o idee bună să cumpărați plante noi în fiecare an pentru a evita răspândirea bolilor.

Când plantați plantele de căpșuni primăvara, este important să le spațiați la o distanță de aproximativ 18 centimetri între ele, în rânduri care se află la o distanță de aproximativ 2 picioare. De asemenea, ar trebui să plantați plantele de căpșuni la același nivel la care se aflau în containerul din pepinieră și asigurați-vă că le udați bine. De asemenea, este o idee bună să adăugați în jurul plantelor niște mulci, cum ar fi paie sau așchii de lemn, pentru a ajuta la conservarea umidității și pentru a ține la distanță buruienile.

Îngrijirea plantelor de căpșuni primăvara

După ce plantele de căpșuni sunt în pământ, este important să le oferiți îngrijirea corespunzătoare pentru a asigura o recoltă sănătoasă și generoasă. Trebuie să vă asigurați că vă udați căpșunile în mod regulat, mai ales dacă vremea este uscată. De asemenea, ar trebui să vă hrăniți plantele de căpșuni cu un îngrășământ echilibrat aproximativ o dată pe lună.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la dăunători și boli, cum ar fi afidele, melcii și mucegaiul cenușiu. Dacă observați semne de probleme, ar trebui să luați măsurile adecvate pentru a elimina problema.

Este, de asemenea, important să ciupiți orice stoloni care se formează pe plantele dumneavoastră de căpșuni. Stolonii sunt muguri mici de plante care cresc din planta principală și, dacă sunt lăsați necontrolați, vă pot răpi căpșunile de energie valoroasă.

Concluzie

Fructele sunt un accesoriu delicios și nutritiv pentru orice grădină și sunt relativ ușor de cultivat. Cel mai bun moment pentru a planta căpșuni primăvara este, de obicei, în luna aprilie, dar depinde de climatul și condițiile locale. Înainte de a planta căpșunile, trebuie să pregătiți terenul, să selectați și să plantați plantele de căpșuni și să le oferiți îngrijirea corespunzătoare. Cu aceste bune practici, vă puteți aștepta la o recoltă generoasă de căpșuni în timpul verii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *