Casa si gradina

Cand se planteaza daliile

Daliile sunt flori frumoase, cunoscute pentru culorile lor strălucitoare, desenele complicate și varietatea de forme. Florile sunt populare pentru nunți și alte ocazii speciale și sunt cunoscute pentru înflorirea lor de lungă durată. Dar când ar trebui să plantați dalii pentru a le maximiza frumusețea și longevitatea?

Plantarea de primăvară

Primăvara este momentul ideal pentru a planta dalii în majoritatea regiunilor. De îndată ce temperatura solului este de cel puțin 60 de grade Fahrenheit, este sigur să plantați dalii în aer liber. În majoritatea regiunilor, acest lucru se întâmplă la sfârșitul primăverii, undeva între sfârșitul lunii aprilie și mijlocul lunii mai. Plantarea prea devreme poate expune noile creșteri fragede la îngheț, în timp ce plantarea prea târziu poate reduce cantitatea de creștere și de flori. Pentru a determina cea mai bună perioadă de plantare în zona dvs. specifică, consultați o pepinieră locală sau utilizați un instrument online pentru a evalua temperaturile solului din regiunea dvs.

Plantarea de toamna

În regiunile cu ierni blânde, toamna este, de asemenea, o opțiune pentru plantarea daliilor. Plantarea toamnei este de obicei cea mai bună opțiune în regiunile cu ierni uscate și calde, cum ar fi climatele mediteraneene. Plantarea toamnei permite daliei să se aclimatizeze la temperaturile relativ calde ale toamnei și să aibă un avans în dezvoltarea rădăcinilor. Cu toate acestea, în climatele mai reci și mai umede, plantarea de toamnă poate reduce de fapt șansele de supraviețuire ale plantei din cauza umidității excesive din sol. Pentru a evalua dacă plantarea de toamnă este cea mai bună opțiune pentru zona dumneavoastră, consultați o pepinieră locală sau un centru de grădinărit.

Importanța sincronizării

Timparea este esențială atunci când vine vorba de plantarea daliilor. Acest lucru se aplică nu numai la momentul din sezon în care se plantează, ci și în ce stadiu de creștere ar trebui să se afle plantele. Daliile ar trebui plantate atunci când lăstarii noi au o înălțime mai mică de cinci centimetri. Dacă noile creșteri sunt prea lungi, planta ar putea fi deteriorată atunci când este transplantată. De asemenea, plantele de dalia ar trebui plantate înainte ca rădăcinile să devină prea mari pentru a face dificilă transplantarea fără daune.

Supravegherea atentă

Când vine timpul să planteze, grădinarii ar trebui să aibă grijă să acorde atenție vremii înainte și după plantarea daliilor. Căldura excesivă, frigul sau vânturile puternice pot fi toate dăunătoare pentru plantele tinere. În plus, cantitatea de ploaie poate fi importantă la începutul procesului de creștere, deoarece atât ploaia prea puțină, cât și cea prea multă pot dăuna daliilor proaspăt plantate. Odată ce daliile au fost plantate, monitorizați cu atenție cantitatea de apă și de lumină solară pe care o primesc. Udarea regulată este esențială, dar este important să vă asigurați că solul nu este prea umed. Plantele de dalia au nevoie de cel puțin șase ore de lumină solară pe zi, așa că este important să vă asigurați că sunt plantate în locul potrivit.

Concluzie

Dahiilele sunt flori frumoase care pot oferi o plăcere de lungă durată. Pentru a produce cele mai bune rezultate, grădinarii ar trebui să analizeze cu atenție când să planteze dalii. Primăvara este, de obicei, cel mai bun moment pentru majoritatea regiunilor, dar plantarea toamnei poate fi, de asemenea, o opțiune în regiunile cu ierni mai calde și uscate. Grădinarii ar trebui să monitorizeze cu atenție vremea și plantele lor atât înainte, cât și după plantare, și să acorde o atenție deosebită cerințelor de udare și de însorire. Urmând aceste îndrumări, grădinarii vor obține cele mai bune flori de la plantele lor de dalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *