Casa si gradina

Cand se planteaza capsunile

Cercetați sfaturi despre când să plantați căpșuni în grădină? Dacă da, ați ajuns la locul potrivit! Căpșunile sunt un fruct popular și delicios care poate fi cultivat în majoritatea regiunilor lumii și este important să știți care sunt cele mai bune perioade pentru plantare și recoltare. În acest articol, vom acoperi tot ceea ce trebuie să știți despre când să plantați căpșuni și vom examina câteva sfaturi utile pentru a avea succes.

Ce sunt căpșunile?

Căpșunile sunt un tip de fructe mici, cu aromă dulce, care sunt adesea transformate în gemuri, jeleuri și alte alimente delicioase. Acestea fac parte din familia Rosaceae (trandafir) și sunt cultivate în mod obișnuit pentru fructele lor atractive, de un roșu aprins. Cele mai multe soiuri de căpșuni sunt plante perene, ceea ce înseamnă că revin an de an.

Când ar trebui să plantați căpșuni?

Căpșunile ar trebui plantate toamna pentru a da plantelor suficient timp să se stabilească și să se pregătească pentru sezonul de creștere care urmează. Cel mai bun moment pentru a planta căpșuni este, de obicei, între sfârșitul lui septembrie și începutul lui octombrie, în funcție de climatul local și de condițiile de sol. În zonele mai calde, este posibil să puteți planta și la începutul primăverii.

Este important să alegeți momentul potrivit pentru a planta căpșuni, deoarece acestea sunt sensibile la temperaturile scăzute și, în general, nu vor supraviețui iernii dacă sunt nou înființate. Dacă locuiți într-o zonă cu ierni friguroase, este o idee bună să verificați la biroul local de extensie pentru date specifice de plantare și sfaturi pentru cultivarea căpșunilor în zona dumneavoastră.

Unde ar trebui să plantați căpșuni?

Căpșunile se dezvoltă cel mai bine atunci când sunt cultivate într-un loc care primește soare deplin în cea mai mare parte a zilei. De asemenea, este o idee bună să alegeți un loc cu un drenaj bun al solului pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Căpșunile pot fi cultivate în paturi supraînălțate, în containere sau în paturi de grădină tradiționale. Este important să oferiți căpșunilor suficient spațiu pentru a se răspândi, așa că asigurați-vă că le plantați la o distanță de cel puțin 12-18 centimetri.

Cum ar trebui să plantați căpșuni?

Când vine vorba de plantarea căpșunilor, există câteva metode diferite pe care le puteți folosi pentru a obține cele mai bune rezultate. Dacă plantați transplanturi de căpșuni, acestea ar trebui să fie așezate la aproximativ 2,5 cm mai adânc decât erau în ghivecele lor din pepinieră. Asigurați-vă că întăriți ușor solul din jurul rădăcinilor și apoi udați bine plantele.

Dacă plantați din semințe, este o idee bună să începeți cu un amestec de semințe de înaltă calitate pentru a obține cele mai bune rezultate. Semințele de căpșuni ar trebui să fie semănate la o adâncime de aproximativ 1/4 inch și acoperite cu un strat subțire de vermiculită sau pământ fin. Păstrați solul umed, iar răsadurile ar trebui să apară în 10-14 zile.

Îngrijirea căpșunilor

Plantele de căpșuni necesită udare regulată pentru a menține solul umed, dar pot fi, de asemenea, sensibile la excesul de umiditate. Cel mai bine este să udați căpșunile dis-de-dimineață devreme pentru a le da plantelor suficient timp să se usuce înainte de seară. Fertilizarea căpșunilor cu o formulă echilibrată primăvara și la începutul verii poate ajuta, de asemenea, la încurajarea creșterii sănătoase și a producției de fructe.

Îngrășământul în jurul plantelor de căpșuni este, de asemenea, important pentru a ajuta la prevenirea dăunătorilor și a bolilor. Îndepărtați orice buruieni din jurul plantelor și aplicați un strat de mulci pentru a ajuta la menținerea umidității solului și pentru a împiedica buruienile să pună stăpânire pe ele. Asigurați-vă că inspectați plantele în mod regulat pentru a detecta semne de dăunători sau boli și tratați-le după cum este necesar.

Colectarea căpșunilor

Majoritatea soiurilor de căpșuni vor produce fructe de la sfârșitul primăverii până la începutul verii. Este important să recoltați căpșunile imediat ce sunt coapte pentru a preveni ca fructele să devină moi și prea coapte. Pur și simplu tăiați tulpinile boabelor cu o foarfecă sau ciupiți-le cu degetele și bucurați-vă de căpșunile delicioase!

Concluzie

Fructele de căpșuni sunt un fruct delicios și popular, ușor de cultivat în cea mai mare parte a lumii. Cunoașterea momentelor potrivite pentru plantarea și recoltarea căpșunilor vă poate ajuta să obțineți cele mai bune rezultate. Asigurați-vă că alegeți locația potrivită, plantați căpșunile la momentul potrivit și oferiți îngrijirea adecvată pentru a vă menține plantele sănătoase și productive. Cu puțin efort, vă puteți bucura de căpșuni proaspete toată vara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *