Casa si gradina

Plantarea Pomi Fructiferi Toamna: Pași Esențiali

Cum temperatura începe să se răcească și frunzele încep să se întoarcă, este timpul să vă ocupați de plantarea acelor pomi fructiferi dragi din curtea dumneavoastră. Plantarea pomilor fructiferi toamna poate avea o serie de beneficii pentru livada dvs., de la sisteme de rădăcini mai bine stabilite până la protecție împotriva dăunătorilor și bolilor. Iată ce trebuie să știți pentru a vă asigura o experiență de plantare de succes.

Selectarea locului potrivit

Înainte de a începe să pregătiți groapa pentru pomul dumneavoastră, este important să selectați locul potrivit în curtea dumneavoastră. Majoritatea pomilor fructiferi au nevoie de soare deplin pentru a produce o abundență de fructe coapte și suculente. În plus, este esențial să luați în considerare tipul de sol și nivelul de umiditate din zona în care intenționați să plantați pomul. Pomii fructiferi preferă un sol bine drenat, care își păstrează bine umiditatea și care poate supraviețui secetelor fără a deveni prea stresat.

În plus, evitați zonele în care se adună apă. Faptul de a avea un sol îmbibat cu apă poate provoca putrezirea rădăcinilor pomilor dvs., ceea ce duce la o creștere redusă și la o producție slabă.

Pregătirea solului

După ce ați ales zona potrivită din curte pentru pomul fructifer, este timpul să pregătiți groapa. Începeți prin a săpa o groapă de două ori mai lată decât ghemul de rădăcini al pomului. Dacă solul dvs. este compactat, slăbiți solul de sub și din jurul găurii pentru a permite un drenaj adecvat.

După ce gaura este pregătită, este timpul să îmbogățiți solul cu materie organică. Aceasta poate fi sub formă de gunoi de grajd bine descompus sau compost. Amestecați materia organică în sol până la o adâncime de 12 până la 18 centimetri pentru a vă asigura că rădăcinile copacului vor avea o mulțime de nutrienți cu care să se hrănească.

Plantarea copacului

După ce solul a fost pregătit, acum este timpul să plantați copacul. Începeți prin a amesteca în sol o cantitate mică de îngrășământ cu eliberare lentă, pentru a da un start bun copacului dumneavoastră. Așezați copacul în groapă, asigurându-vă că baza trunchiului este puțin mai înaltă decât nivelul solului pentru a permite un drenaj adecvat.

Umpleți groapa cu solul îmbogățit, având grijă să strângeți bine solul din jurul copacului pentru a elimina orice pungă de aer. În cele din urmă, udați bine noul copac pentru a-l ajuta să-și stabilească rădăcinile în noua locație.

Înțeparea și protecția

Arborii fructiferi, în special cei mai tineri, vor trebui să fie înțesați corespunzător pentru a le asigura stabilitatea pe măsură ce se stabilesc. Pichetați pomul într-un mod care să-i permită să se miște în bătaia vântului, acest lucru va încuraja un sistem radicular mai puternic și mai rezistent.

În plus față de înrădăcinare, este important să vă protejați copacul de dăunători și boli. Aplicarea unui spray de repaus vegetativ, care este un tip de pesticid care se aplică pe copacii fără frunze în timpul iernii, poate ajuta la controlul dăunătorilor și bolilor în timpul sezonului de creștere. În plus, asigurați-vă că aplicați un strat de mulci în jurul bazei copacului pentru a ajuta la protejarea rădăcinilor sale nou-înființate împotriva variațiilor de temperatură.

Îngrijire și întreținere periodică

După ce copacul este plantat și stabilit, asigurați-vă că îi oferiți îngrijirea și întreținerea necesare. Udarea, hrănirea și tăierea regulată vor contribui la asigurarea faptului că pomii dvs. fructiferi rămân sănătoși și productivi. Udați pomul la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere și aplicați anual un îngrășământ echilibrat pentru a le oferi pomilor fructiferi nutrienții de care au nevoie pentru a produce recolte abundente.

În plus, îndepărtați orice ramură care cedează sau bolnavă pentru a preveni răspândirea bolilor și pentru a încuraja o circulație adecvată a aerului prin coronament. Tunderea la sfârșitul iernii/începutul primăverii este cea mai bună pentru a preveni arsurile solare pe ramurile proaspăt tăiate.

Concluzie

Plantarea pomilor fructiferi toamna poate fi o experiență plină de satisfacții, mai ales dacă vă acordați timpul necesar pentru a pregăti corespunzător solul, a planta pomul și a asigura îngrijirea și întreținerea necesară. Selectarea locului potrivit și alocarea timpului necesar pentru a face lucrurile cum trebuie vă vor ajuta să vă asigurați că pomii fructiferi au cele mai bune șanse de a se stabili și de a avea o recoltă abundentă. O plantare fericită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *