Vinificatie

La ce distanță se plantează vița de vie? Ghid pentru diferitele structuri de creștere

Pentru a asigura succesul cultivării viței de vie, este important să înțelegem distanța adecvată necesară pentru plantare. Distanța la care ar trebui să fie plantate vițele de vie este influențată de mai mulți factori, inclusiv de tipul de structură de creștere ales. Acest ghid va oferi informații valoroase pentru determinarea distanțelor ideale de plantare pentru diferite structuri de creștere a viței-de-vie.

1. Structuri independente

Structurile de viță-de-vie independente sunt plantate de obicei la o distanță de 6 până la 10 picioare între ele, în funcție de soiul cultivat. Această spațiere permite un spațiu amplu pentru ca fiecare viță de vie să își dezvolte coronamentul și sistemul radicular fără a concura pentru resurse cu plantele vecine. Distanța exactă în acest interval poate fi determinată pe baza vigorii și a caracteristicilor de creștere ale soiului specific de viță de vie.

2. Sisteme de spaliere

Sistemele de spaliere oferă suport pentru vița de vie și ajută la menținerea unei structuri de creștere organizate. Atunci când se plantează vița de vie pe spalieri, se recomandă adesea o distanță de 6 până la 8 picioare între fiecare viță de vie. Această distanță oferă suficient spațiu pentru ca vița de vie să fie dresată de-a lungul spalierului și facilitează gestionarea eficientă a bolții. Este esențial să se ia în considerare designul specific al spalierului și densitatea dorită a viței de vie atunci când se determină distanța exactă de plantare.

2.1 Poziționarea verticală a lăstarilor (VSP)

Posibilizarea verticală a lăstarilor (VSP) este un sistem popular de spalier care promovează creșterea verticală a viței de vie, optimizând expunerea la lumina soarelui și facilitând întreținerea ușoară. Atunci când se implementează VSP, vițele de vie trebuie plantate la o distanță de aproximativ 6 până la 8 picioare între ele, permițând ca fiecare viță de vie să își dezvolte propriul coronament vertical. Această spațiere permite practici eficiente de gestionare a viței-de-vie, cum ar fi tăierea, controlul bolilor și recoltarea.

2.2 High-wire Cordon

Sistemul de spalier High-wire Cordon presupune plantarea vițelor de viță-de-vie la o distanță de 6 până la 8 picioare între ele, similar cu VSP. Acesta cuprinde o sârmă orizontală poziționată la o înălțime deasupra solului, permițând ca vița de vie să fie dresată de-a lungul acesteia. Cu High-wire Cordon, fiecare viță de vie dezvoltă cordoane (brațe permanente) de-a lungul sârmei, rezultând o structură de creștere organizată și bine întreținută.

3. Structuri de pergolă

Structurile de pergolă sunt adesea folosite în cultivarea viței de vie pentru a crea spații exterioare umbrite sau elemente decorative de grădină. Atunci când se plantează viță de vie pentru pergole, se recomandă de obicei o distanță mai mare de 8 până la 12 picioare între fiecare viță de vie. Acest lucru permite viței de vie să stabilească un baldachin robust care să asigure o umbră amplă. Structurile de pergolă au adesea un regim de tăiere și de formare mai relaxat, permițând un model de creștere mai natural și mai pitoresc.

4. Structuri Espalier

Structurile Espalier implică formarea viței de vie de-a lungul unui plan plat sau împotriva unui perete, rezultând un model de creștere atractiv din punct de vedere vizual și eficient din punct de vedere al spațiului. Pentru rezultate optime, vițele de vie în structuri în spalier trebuie plantate la o distanță de 4 până la 6 picioare între ele. Această spațiere apropiată promovează o acoperire adecvată a zonei desemnate și încurajează formarea de cordoane și ramuri bine distribuite de-a lungul esplanadei.

Este important de reținut că aceste distanțe de plantare servesc drept orientări generale și pot varia în funcție de condițiile climatice specifice, de resursele disponibile, de vigoarea viței de vie și de randamentele dorite. Consultarea experților locali în viticultură sau consultarea practicilor de cultivare a viței-de-vie stabilite în regiunea dumneavoastră poate oferi informații valoroase cu privire la cele mai potrivite distanțe de plantare.

În concluzie, înțelegerea distanțelor de plantare adecvate pentru diferite structuri de creștere a viței-de-vie este esențială pentru o viticultură de succes. Indiferent dacă se utilizează structuri independente, spaliere, spaliere, pergole sau sisteme de spaliere, acordarea unui spațiu adecvat pentru ca vița de vie să crească și să se dezvolte este crucială pentru sănătatea optimă a viței de vie, calitatea fructelor și productivitatea generală a podgoriei.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *