Casa si gradina

Cultivarea Usturoiului Toamna: Un Ghid Complet

Cultivarea usturoiului toamna este o modalitate excelentă de a începe mai devreme sezonul de grădinărit. Usturoiul este o legumă foarte bună de cultivat, cu arome puternice, picante și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Cultivarea usturoiului în toamnă îl poate ajuta să se stabilească înainte de sosirea înghețurilor de iarnă și vă poate ajuta să culegeți o recoltă mai mare atunci când vine timpul să recoltați în primăvară. În acest ghid complet, vom trece în revistă tot ceea ce trebuie să știți pentru a cultiva cu succes usturoiul în grădina dumneavoastră.

Alegeți soiul potrivit

Gailul vine în multe soiuri diferite și fiecare soi are propria sa aromă unică și beneficii pentru sănătate. Când vine vorba de cultivarea usturoiului toamna, este important să alegeți soiul potrivit pentru regiunea și tipul de sol. Soiurile de usturoi cu gât dur sunt excelente pentru climatele nordice, în timp ce soiurile cu gât moale se descurcă bine în regiunile mai blânde. De asemenea, este important să alegeți un soi care se descurcă bine în tipul dvs. de sol. Luați în considerare efectuarea unui test de sol pentru a determina ce tipuri de nutrienți îi lipsesc solului dvs. și alegeți un soi care se dezvoltă în acele condiții.

Pregătiți solul

Înainte de a începe să plantați bulbii de usturoi, este important să pregătiți solul. Usturoiul se dezvoltă cel mai bine într-un sol bine drenat și bogat în nutrienți. Adăugați compost sau gunoi de grajd bine descompus în patul de grădină pentru a îmbunătăți drenajul și pentru a spori conținutul de nutrienți al solului. Asigurați-vă că îndepărtați orice buruieni și pietre mici din pat, deoarece usturoiul nu concurează bine cu alte plante. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că pH-ul solului se încadrează între 6 și 7, deoarece usturoiul preferă solul neutru sau ușor alcalin.

Plantează-ți bulbii de usturoi

Aulionul se plantează de obicei toamna, cu aproximativ 4 până la 6 săptămâni înainte de primul îngheț. Puteți planta căței de usturoi individuali sau bulbi întregi. Desfaceți ușor bulbii și asigurați-vă că fiecare cățel este intact și nevătămat. Plantați cățeii la o adâncime de aproximativ 5 până la 5 cm, în rânduri la o distanță de aproximativ 5 cm unul de celălalt. Asigurați-vă că capătul ascuțit al cățelului este orientat în sus, iar capătul rădăcinii este orientat în jos. Acest lucru va ajuta cățeii să prindă rădăcini rapid, odată ce pământul se dezgheață primăvara.

Îngrijirea usturoiului

După ce ați plantat usturoiul, este important să păstrați paturile bine mlădițe cu 5 până la 10 cm de paie. Acest lucru va ajuta la izolarea solului și va proteja cățeii de temperaturile de îngheț. De asemenea, trebuie să mențineți solul în mod constant umed, dar nu saturat. Dacă udați prea mult, bulbii pot putrezi, în timp ce dacă udați prea puțin, plantele se pot ofili și muri. De asemenea, este important să verificați periodic dacă există dăunători și boli, deoarece lunile de început de toamnă pot fi o perioadă propice pentru infestări. Asigurați-vă că îndepărtați orice plantă infectată cât mai curând posibil pentru a preveni răspândirea infestării la restul culturii.

Coltarea usturoiului

Aulionul dumneavoastră ar trebui să fie gata de recoltare primăvara, când frunzele încep să se îngălbenească. Folosiți o furculiță de grădină pentru a ridica ușor bulbii din pământ, asigurându-vă că nu îi deteriorați în acest proces. Lăsați bulbii să se usuce într-o zonă bine ventilată timp de câteva zile înainte de a-i depozita într-un loc răcoros și uscat. Usturoiul depozitat corespunzător poate rezista până la 9 luni după ce a fost recoltat.

În concluzie

Creșterea usturoiului toamna este o modalitate excelentă de a începe sezonul de grădinărit. Folosiți sfaturile și tehnicile prezentate în acest ghid pentru a cultiva și recolta cu succes propriul usturoi. Cu soiul potrivit, pregătirea adecvată a solului și atenția la detalii, puteți avea o recoltă de usturoi în cel mai scurt timp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *