Casa si gradina

Cand se planteaza arpagicul primavara

Te întrebi când să plantezi șalote în primăvară? Denumită și bulbină sau Allium Ascalonicum, șalota este o legumă populară cu un gust plăcut asemănător cu cel al cepei. Acești membri ai familiei Allium sunt crescuți din bulbi și sunt o alegere versatilă pentru grădina de acasă. Cel mai bun moment pentru a planta eșalotă primăvara depinde de climă și de soiul specific.

Înțelegerea eșaloanelor și a nevoilor lor

Eșaloanele sunt ușor de cultivat și oferă o serie de beneficii culinare. Spre deosebire de ceapa obișnuită, șalotă are o aromă mult mai blândă și adaugă o mare complexitate mâncărurilor. De asemenea, sunt incredibil de hrănitoare, fiind pline de fier, calciu, antioxidanți, vitamine și minerale. Atunci când alegeți un soi de șalotă pe care să o plantați, este important să luați în considerare climatul în care trăiți. Șaloturile pot fi cultivate atât în climatele calde, cât și în cele reci, dar unele soiuri se pot descurca mai bine decât altele, în funcție de temperaturile medii pe care le aveți.

Alegerea momentului potrivit pentru plantarea șaloturilor

Pentru a avea cel mai bun succes cu șaloturile, este esențial să acordați atenție momentului potrivit de plantare. În general, șaloturile trebuie plantate primăvara, imediat ce solul s-a dezghețat și este practicabil. Pentru cei care locuiesc în regiuni mai reci, ar putea fi necesară o anumită protecție împotriva înghețului. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea de capace de rând sau prin plasarea unui strat gros de mulci în jurul plantelor. Plantarea de șalote prea târziu în primăvară ar putea duce la o creștere mai puțin viguroasă și la bulbi mai mici, în timp ce plantarea lor prea devreme le-ar putea expune la temperaturi scăzute.

Cele mai bune practici de plantare a șaloturilor

După ce ați stabilit momentul potrivit pentru plantarea șaloturilor în primăvară, este timpul să vă pregătiți patul de grădină. Alegeți un loc însorit, cu un sol bine drenat, deoarece șalottele nu se vor descurca bine în condiții îmbibate cu apă, înfundate. Săpați un șanț puțin adânc de aproximativ 5 cm și spațiați șaloturile la o distanță de 15 până la 20 cm între ele. Asigurați-vă că capătul ascuțit al bulbului este orientat în sus și acoperiți-le cu pământ. Udați bine și mențineți solul umed, dar nu îmbibat cu apă. De asemenea, cel mai bine este să puneți un mulci în jurul plantelor pentru a ajuta la reținerea umidității și la controlul buruienilor.

Îngrijirea șaloturilor după plantare

După ce sunt plantate, șaloturile necesită o îngrijire minimă din partea grădinarului. Cu toate acestea, pentru a asigura cele mai bune rezultate, este important să le oferiți câteva necesități de bază. Păstrați solul umed și fără buruieni și oferiți un îngrășământ echilibrat, după cum este necesar. Odată ce plantele ajung la o înălțime de aproximativ 15 cm, este timpul să recoltați vârfurile verzi. Acest lucru va încuraja eșaloanele să continue să crească și va crește, de asemenea, randamentul. Bulbii sunt de obicei gata de recoltare la sfârșitul verii sau la începutul toamnei și ar trebui să fie dezgropate și așezate să se usuce într-o zonă bine ventilată.

Concluzie

Când plantați șalotă în primăvară, este important să luați în considerare climatul din zona dumneavoastră și să alegeți soiul potrivit. Plantarea eșaloanelor prea târziu în primăvară ar putea duce la o creștere mai puțin viguroasă, iar plantarea lor prea devreme le-ar putea expune la temperaturi scăzute. Odată plantate, șalottele necesită o îngrijire minimă din partea grădinarului pentru a produce o recoltă generoasă. Alegând cu atenție momentul potrivit pentru a planta șalotă primăvara și oferindu-le câteva necesități de bază, veți fi pe drumul cel bun pentru a vă bucura de o recoltă delicioasă și nutritivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *